Субота, 20.04.2024, 10:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Наше опитування
Оцініть якість послуг НБУВернадського
Всього відповідей: 4
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Бібліотека інформаційного суспільства

Головна » 2013 » Липень » 8 » Обговорюємо майбутнє бібліотек
16:47
Обговорюємо майбутнє бібліотек

Перший крок до майбутнього бібліотек зроблено!

Петро Шпига.                                               Остання редакція від 18 липня 2013 р.

   3-4 липня 2013 року у м. Суми відбувся перший (з п’яти запланованих) міжрегіональний бібліотечний ярмарок "Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє". Організатором цих ярмарків-конференцій є програма "Бібліоміст", яка виконувала і виконує велетенську роботу щодо підтримки життєдіяльності, оновлення, осучаснення бібліотечного середовища України.
    Ярмарок відбувався у прекрасному приміщенні Наукової бібліотеки ДВНЗ "Українська академія банківської справи НБУ" (за адресою: м. Суми, вул. Покровська, 9/1) і мав з дві частини: презентацію бібліотечних інновацій (власне ярмарок) та конференцію у незвичайному форматі "пошук майбутнього".
   Нині більшість публічних бібліотек мають достатній потенціал для забезпечення інформаційних потреб громадян і для розвитку місцевих громад. За роки впровадження програми "Бібліоміст" бібліотекарі змогли підвищити свій професійний рівень, поліпшено матеріально-технічну базу бібліотек, розроблено і запропоновано населенню послуги нового рівня, актуалізовано увагу до сучасної системи бібліотечно-інформаційного обслуговування.
   Разом з тим, у жовтні 2014 року програма "Бібліоміст" має завершитися, а очікування населення щодо послуг бібліотек і потреба їхньої модернізації залишаться. Напрямів і шляхів розвитку бібліотечної сфери є багато. Обговорити такі можливості у регіонах і обрати найефективніший шлях підтримки бібліотечних інновацій – основна мета проведення цих ярмарків.
   Основними завданнями заходу, що планувалися програмою, є:
  • демонстрація бібліотечних інновацій на різних регіональних рівнях;
  • презентації ресурсів і проектів, які бібліотеки впроваджують у співпраці з державними закладами, службами та громадськими організаціями;
  • пошук моделей сталого розвитку бібліотек і визначення необхідних кроків, які забезпечать життєздатність та поширення інновацій (за допомогою конференції у форматі "пошук майбутнього");
  • забезпечення майданчику для спілкування, налагодження партнерських зв’язків та координації зусиль.
  
  
   На ярмарку представники кращих бібліотек Київської, Полтавської, Сумської та Чернігівської областей, що були  відібрані і запрошені за результатами конкурсного відбору, яскраво і змістовно презентували свої проекти та інновації.
  
   Формат конференції нагадував "мозковий штурм" (метод Дельфі, brainstorming) окремих проблем майбутнього бібліотек. Для цього на конференцію було відібрано різних учасників бібліотечного та інформаційного середовища перерахованих областей України.
У шести невеликих групах розглядалися такі шість факторів:
  • інноваційні послуги бібліотек;
  • потреби користувачів бібліотек;
  • персонал бібліотек;
  • бібліотечний маркетинг;
  • інформаційні технології у бібліотеці;
  • партнерства бібліотек.


  
  
   Фотоальбом ярмарку (дивитися)
   Всі матеріали створені учасниками конференції мають бути використані програмою "Бібліоміст" для публікації збірки матеріалів конференції. Чекаємо від програми "Бібліоміст" цих матеріалів.

Публікації

   Програма «Бібліоміст» оголошує про проведення серії міжрегіональних бібліотечних ярмарків «Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє» Повідомлення про майбутній захід.
   Міжрегіональні ярмарки «Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє» (12.07.2013). Українська бібліотечна асоціація
   В Сумах искали будущее библиотек. Сайт газеты «Всі Суми Панорама-медіа»
   Бібліотечні інновації для громад. Агенція промоції "Суми"
   Цікавинки Львівського ярмарку який проходив 9-10 липня 2013 року у приміщенні Українського католицького університету.
  
  
Категорія: Бібліотеки України | Переглядів: 488 | Додав: Petrosem | Теги: міжрегіональний бібліотека, Суми, бібліотечний ярмарок, 2013, бібліотечні інновації, майбутнє | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Petrosem  
0
Матеріал не закінчено, він буде доповнюватись.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]